Yılın birkaç hafta öncesine kadar, Noel kutlanan ülkelerde yoğun bir zencefil ve diğer çeşitli yoğun aromalı baharatların kullanıldığı, bol içki ve tatlının tüketildiği bir dönemdeydik. Sıcak şarap, baharat ve alkolü bünyesinde birleştirmiş şahane bir icattır mesela. Zevkle takip ettiğimiz Yummybooks da mevsime de uyarak bol zencefilli, pekmezli, kakuleli, ama aynı zamanda biralı bir kek yapmış. Karanlık ve yapışkan bu keki isterseniz Grimm Masalları‘nı okurken, isterseniz masalları eleştirdiğiniz dost sohbetlerinde yiyebilirsiniz.
Tarife geçmeden önce, Grimm Kardeşlerin kimi –hatta çoğu– masallarında yer alan şiddet ve dehşet öğelerine değinmesek olmaz. Bu konuyu her açıdan tartışan derli toplu The New Yorker makalesinden özetlemek gerekirse, Grimm Kardeşler masallarındaki temelinde zalimlik aslında onları bu masalları derledikleri sözel olarak nesilden nesile aktarılan halk hikâyelerinden kaynaklanıyor. Grimm Kardeşler satışlarla tavırlarını değiştirmiş ve kitaplarının sonraki baskılarında birçok öğeyi değiştirmiş, kötü anneyi üvey anne yapmış, çocuklarını terk eden babalara pişmanlık duyguları atfetmişler.
Bu açıdan bakınca açlık ve yemek temalarının bol bol kullanıldığı bu masallara yemeğe verdikleri önem açısından şaşmamak gerek. En nihayetinde özellikle tarıma dayalı toplumların en büyük mücadelesi iklimle ve hasatın durumuyla olan mücadele değil mi? Birçok yemek tarifinin arkasında kıtlık ya da bolluk koşulları var zaten.
Sözü daha fazla uzatmadan tarife geçelim. Tarif içerdiği bira ve baharat miktarıyla küçüklere değil büyüklere hitap ediyor. Bu arada bu tarif size uymazsa fakat yine de baharatlı bir kek yapmak isterseniz sadece baharatları ve şeker yerine pekmezi en sevdiğiniz elmalı kek tarifine ekleyerek de şaşırtıcı sonuçlar elde edebilirsiniz. Biz daha birkaç gün önce yaptık, test ettik, onayladık.
Malzemeler:
- 2 su bardağı un
- ¼ çay kaşığı tuz
- 1 ½ çay kaşığı kabartma tozu
- 2 yemek kaşığı toz zencefil
- 1 çay kaşığı toz tarçın
- ¼ çay kaşığı muskat rendesi
- ¼ çay kaşığı toz karanfil
- 1/8 çay kaşığı kakule
- 1/4 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
- 1/4çay kaşığı tuz
- ½ çay kaşığı karbonat
- 1 bardak siyah bira (Guinness öneriliyor)
- 1 bardak pekmez
- 3 yumurta
- 1 bardak esmer şeker
- 1 bardak şeker
- 1 çay kaşığı vanilya özütü
- ¾ bardak eritilmiş tereyağı
——
Bütün kuru malzemeyi (un, tuz, kabartma tozu, baharatlar) büyük bir kaba eleyin. Altı kalın bir tencereye pekmez ve birayı koyun, kaynama noktasına getirin ve ateşten alın. Karbonatı bu sıvı karışıma ekleyin ve çok az çırpın. Eritilmiş tereyağına, şekerleri ekleyin ve bir kapta mikserle karıştırın. Teker teker yumurtaları ekleyerek içine hava alması sağlayacak şekilde çırpın. Kuru malzemelerin bir kısmını ekleyin, sonra pekmez/bira karışımını biraz ekleyin, böyle böyle tüm malzemeler birbirine karışına kadar eklemeye devam edin. Ortaya çıkan karışımı iyi yağlanmış bir kek kalıbına boşaltın ve 40-50 dakika ya da saplanan kürdan temiz çıkana kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra 10 dakika soğumasına izin verin ve ancak ondan sonra kalıbından çıkartın.
Tarifi yazanlar yaban mersini şurubuyla çok iyi gittiğini yazmışlar. Bir bardak dondurulmuş yaban mersini, bir bardak şeker, bir bardak suyu beraber kaynatarak bir şurup yapılıyor, süzülüyor ve keki yerken üstüne dökülüyor. Ayrıca istenirse bir kaşık krema da kekin yanına ya da üstüne konulabiliyor. Belki başka dondurulmuş ya da taze meyvelerle şuruplar yapılabilir.
https://koltukname.com/wp-content/uploads/2012/12/hansel-ve-gratel-kek.jpg|https://koltukname.com/wp-content/uploads/2012/12/hansel-and-gretel.jpg
grimm kardeşler|hansel ve gretel|the new yorker|yazarlar|yemek tarifi
sevillaportakali
